Ergoterapeuts anbefalinger til den ergonomiske arbejdsstation

Ergoterapeut: “Den korrekte arbejdsstilling findes ikke

Mange kontormedarbejdere oplever at have udfordringer med hovedpine og smerter i lænderyggen, nakken og i de små led i hænderne, armene, og skuldrene. Du kender det nok.

Lyt til din krop

Det er vigtigt at lytte til det, som din krop fortæller dig. Kroppen sender nemlig hele tiden små signaler, og ignorer man disse små signaler i lang nok tid, så vil kroppen begynde at sende stærkere signaler, der til sidst resulterer i smerter. Disse smerter kan blive kroniske, hvis de ikke tages alvorligt.  

Den “korrekte” arbejdsstilling findes ikke. Det væsentlige er at skabe variation i dine arbejdsstillinger, så det ikke går hen og bliver statisk arbejde. Det vil sige, at dine muskler er spændte på trods af små eller ingen bevægelser. Fastholder du de samme stillinger for lang tid ad gangen, arbejder din krop statisk. Sker dette, vil ilttilførslen til musklerne blive begrænset, og derved vil musklerne hurtigere udtrættes og være mere tilbøjelige til blive skadet. Dette fænomen ses ofte i forbindelse med tastearbejde og ved brug af mus.  

Kontormedarbejdere er særligt udsatte for statisk arbejde

Kontormedarbejdere, der laver meget tastearbejde foran en computer, er særligt udsatte for statisk arbejde. Dette skyldes som sagt, at medarbejderen ofte er fastlåst i de samme arbejdsstillinger for lang tid ad gangen. Men det kan også skyldes forkert indstilling af kontorpladsen og IT-udstyret. Derfor er det også værd at kigge på, hvordan ens kontorplads er indrettet, og få indstillet sit udstyr korrekt for at skabe de bedste forudsætninger for at undgå skader.  

Christina Ferm, der er arbejdsmiljørådgiver og teamleder for arbejdsmiljøteamet i Vicuras, og som har en baggrund som ergoterapeut med en kandidat i sundhedsfremme, sundhedsstrategier og arbejdslivsstudier, kommer her med sine allerbedste ergonomiske fif til, hvordan du kan lave din egen ergonomiske gennemgang af din arbejdsplads, så du undgår udfordringer som hovedpine, lænderygsmerter, mussearm osv. 

Christina Ferms ergonomiske fif

Indstil altid din arbejdsstation i følgende rækkefølge: 

  1. Kontorstol 
  2. Skrivebord 
  3. Skrivebordslampe 
  4. Tastatur 
  5. Mus  
  6. Skærm 

OBS: Dette gælder ved både siddende og stående arbejde. 

Kontorstol

Sørg altid for, at dine fødder er solidt plantet i gulvet, og juster kontorstolen i højden, således din lænd har god støtte fra ryglænet. Vinklen i dine ankler, knæ og hofte bør være 90 grader eller derover.

Hæve-sænkebord

Sørg for at komme op at stå. Minimum to gange om dagen af max. 30 min. varighed.

Skrivebordslampe

God centreret belysning, der er rettet ned over arbejdsfeltet, er vigtigt for dine øjne.

Mus

Sørg for at skabe variation.
Brug musen foran kroppen, mens du hviler din underarm på bordet.
Husk at slippe musen, og brug gerne genvejsfunktioner for at skabe variation og minimere antallet af museklik.

Tastatur

Sørg altid for, at dine underarme og håndled hviler i underlaget, når du bruger tastaturet. Vær opmærksom på tastaturhøjden. Hav altid dit tastatur fladt på bordet, så du anstrenger dine håndled mindst muligt, når du taster.

Skærm

Sørg for, at din computerskærm er placeret, så du kan røre skærmen med dine fingerspidser, når du rækker armen ligefrem. Vær opmærksom på, at næse og tæer altid skal pege i den samme retning som den skærm, der arbejdes på. Skærmhøjden skal være sådan, at der er en lige linje mellem dine øjne og øverste kant af skærmen.

Kontakt Vicuras og få et uforpligtende tilbud på f.eks. en massageordning eller ergonomisk vejledning

Kontakt form

Følg Vicuras og få mere viden om, hvordan du kan skabe en sundere arbejdsplads