Kan stress afhjælpes med bare ét enkelt ord?

Et lykkeligt folkefærd med stress

Stress er et brugt ord i Danmark, selvom danskerne anses for at være blandt de lykkeligste folkefærd i verden. Dette er baseret på variabler som indkomst, frihed, social støtte og tillid. Alligevel er der mange danskere, der føler en form for stress i hverdagen. Omkring 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet på grund af stress, hvilket kan føre til flere fraværsdage og på længere sigt føre til seriøse problemer for helbredet og samfundet.

en mand med stress sidder på sin arbejdsplads

Derfor skal du sige ‘pyt’ noget oftere

For nyligt blev ordet ’pyt’ kåret til danskernes yndlingsord. Det bliver brugt som en reaktion på de små problemer, frustrationer eller fejl, der opstår i hverdagen. Det er ikke bare et ord, men nærmest et kulturelt begreb om en sund tænkemåde til at håndtere en stressende hverdag. Det handler om at acceptere og nulstille, så man bliver mindet om at stoppe op og samle sig i stedet for at overreagere. Man kan altså koncentrere sig om at give slip og komme videre.

Brugen af ‘pyt’ kan altså mindske følelsen af stress, da man ikke lader sig køre fast i hverdagens små frustrationer, fejltagelser eller irritationsmomenter. Ved at trække på skuldrene og sige ‘pyt’ til situationer, som vi ikke har kontrol over, øger man nemlig sit energiniveau og sin arbejdsglæde. Dog er det vigtigt at huske på, at man ikke skal sige ‘pyt’, hvis det er en seriøs fejltagelse eller situation man står i. Sig derfor ikke ‘pyt’ for tit, hvis det berøver dine værdier, behov eller følelser.

mand afhjælper stress ved at sige pyt

Andre råd til at forebygge stress på arbejdspladsen

  • Planlæg og strukturer din dag så der også er luft til det uventede. Det kan hjælpe at skrive det hele ned, så det ikke behøver at være i hovedet.
  • Prioriter dine arbejdsopgaver så du får et overblik over det, du skal lave den dag, og det du kan udskyde.
  • Plej dine relationer på arbejdspladsen. Dine kolleger kan fungere som støtte og folk du kan ‘læsse af på’, hvis nødvendigt.
  • Hold pauser en gang i mellem. Brug disse pauser på at snakke med kolleger om andet end jeres arbejde.
  • Fokuser på alt det du nåede i løbet af dagen, i stedet for alt det du ikke nåede

Læs mere om samme emne

Arbejdsmiljørådgiver Christina Ferm

Underviser på kurset er Vicuras’ arbejdsmiljøkonsulent Christina Ferm, som er autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Christina vejleder og rådgiver dagligt både medarbejdere, ledere og fagpersoner i sundhedsfremmende tiltag på arbejdspladsen. Christina er uddannet Cand.San. i Sundhedsfremme, Sundhedsstrategier og Arbejdslivsstudier.

Så nem er etableringen af en massageordning

Med en massageordning fra Vicuras er I sikret en ordning, som understøtter et godt arbejdsmiljø med et minimum af administration for virksomheden. Vores massageordning har særlig fokus på at forebygge og afhjælpe gener som trætte og ømme muskler, typisk i nakke, ryg og skuldre. Samtidig sørger vores behandlere for, at medarbejderne får koblet af og ladet op. Det medfører både øget trivsel og produktivitet i virksomheden. Behandlingerne kan foregå på jeres arbejdsplads eller ved brug af vores landsdækkende partnerklinik netværk.