Yoga øvelser til nakkesmerter

Sådan slipper du af med dine nakkesmerter

Mange døjer med ryg- og nakkesmerter, samt kronisk hovedpine. En af grundene er blandt andet den måde, man bruger sin mobiltelefon på, med nakken foroverbøjet og hænderne i skødet, som lægger et massivt pres på nakken. En anden årsag kan være forkerte siddestillinger ved sin PC, der overbelaster nakken.

Når hovedet, som vejer 4-5 kg., bøjes forover, opstår der et træk i nakken på ca. 30 kg. Dette træk, stiller store krav til musklerne i din ryg og nakke, som udfører langt mere statisk muskelarbejde, sammenlignet med når vi bevæger os dynamisk. At bevæge sig dynamisk kan være ved at gå en tur eller lignende. Din krop er ikke vild med statisk arbejde og reagerer med en ophobning af mælkesyre, hvilket skaber myoser i nakke og ryg. Det føles som stivhed og smerter og giver en oplevelse af dårlig mobilitet i nakke og ryg.

kvinde dyrker yoga for nakkesmerter

Heldigvis er der noget vi kan gøre for at forebygge nakkesmerter og få bevægeligheden tilbage!

Disse øvelser er inspireret af yoga, men kan også laves, selvom du aldrig har dyrket yoga. Sørg for at lyt til din krop, når du laver øvelserne. Undgå at presse dig selv ud i en stilling, som din krop reagerer negativt på.

Puppy pose

Start med at ligge på alle 4. Lad hænderne glide frem, mens du svajer i ryggen. Hold strækket i 30-40 sekunder, mens du trækker vejret dybt.

Cow face

Sid behageligt. Du kan vælge, at sidde med krydsede ben, i skrædderstilling eller på knæene. Forsøg, at nå dine hænder bagpå ryggen med venstre albue pegene op mod loftet og overarmen ind mod øret. Samtidig, skal højre albue pege ned mod gulvet og hånden søge op mod skulderbladene. Brug et yogabælte eller en stram træningselastik, hvis du ikke kan samle hænderne. Hold strækket i 30-40 sekunder og skift til modsatte side.

Cobra pose

Læg dig på maven med hænderne i skulderhøjde. Løft hovedet op og brystet frem, så du mærker et stræk på forsiden og skaber luft mellem ryghvirvlerne. Hold strækket i 30-40 sekunder, mens du trækker vejret og skaber plads for hver vejrtrækning.

Yoga Mudra

Fold fingrene bagpå ryggen og bøj dig forover. Stræk armene og slap af i håndledene. Hold strækket i 30 til 40 sekunder, mens du trækker vejret og skaber plads for hver vejrtrækning.

Shavasana

Læg dig behageligt, evt. med et tæppe på. Placer en hård pude eller en yogablok under ryggens øverste del omkring skuldrene. På den måde, skaber du plads til dit åndedræt. Lig her og mærk yogaens effekt på din krop. Sørg for at trække vejret og lad tankerne flyve.

Arbejdsmiljørådgiver Christina Ferm

Underviser på kurset er Vicuras’ arbejdsmiljøkonsulent Christina Ferm, som er autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Christina vejleder og rådgiver dagligt både medarbejdere, ledere og fagpersoner i sundhedsfremmende tiltag på arbejdspladsen. Christina er uddannet Cand.San. i Sundhedsfremme, Sundhedsstrategier og Arbejdslivsstudier.

Så nem er etableringen af en massageordning

Med en massageordning fra Vicuras er I sikret en ordning, som understøtter et godt arbejdsmiljø med et minimum af administration for virksomheden. Vores massageordning har særlig fokus på at forebygge og afhjælpe gener som trætte og ømme muskler, typisk i nakke, ryg og skuldre. Samtidig sørger vores behandlere for, at medarbejderne får koblet af og ladet op. Det medfører både øget trivsel og produktivitet i virksomheden. Behandlingerne kan foregå på jeres arbejdsplads eller ved brug af vores landsdækkende partnerklinik netværk.