Har du smartphone finger?

Overdrevet brug af det lille vidunder

Forleden talte Vicuras’ ergoterapeut med en medarbejder, hos en virksomhedskunde, som havde ondt i tommelfingeren. Medarbejderen vidste godt selv, at det skyldes den måde, som hun brugte sin smartphone på. Den teknologiske udvikling gør os i stand til at ordne de fleste opgaver fra mobiltelefonen. Risikoen er dog, at vi gør skade på os selv ved forkert og overdrevet brug af det lille vidunder.

Smartphone finger skyldes overdreven brug af en smartphone. Der kan f.eks opstå skader i lillefingeren, hvis man støtter sin smartphone derpå eller i tommelfingeren, hvis man skriver mange sms-beskeder og e-mails. Der kan også opstå skader i fingrene, hvis man spiller mange spil på sin smartphone. Skaderne er normalt belastningsskader i fingerleddene og på kort sigt, kan det medføre hypermobilitet af de små led i fingrene, hvor ledbåndene bliver forstrakte. På længere sigt, over en periode på flere årtier, kan overdrevet og forkert brug af fingre og tommelfingre forårsage osteo-arthritis, som er brusk, der degenererer mellem leddene.

Hvad kan jeg selv gøre?

Smartphone finger behandles ved aflastning. Du kan gøre følgende, for at aflaste dine fingre:

  • Hold din smartphone på forskellige måder
  • Undgå at bruge for lang tid med din smartphone i hånden
  • Brug en holder, hvor du kan stille din smartphone
  • Brug en voicefunktion til at diktere beskeder, så du ikke taster så meget

smartphone

Pas på disse lidelser

Smartphone finger er ikke den eneste lidelse, man risikerer at pådrage sig fra overdreven brug af moderne informationsteknologi. Sidste år udpegede forskere, noget de kalder ‘teck-neck’ – “teknologi-nakke”, som man får ved at sidde for længe bøjet over sin smartphone eller tablet. Heldigvis har vi et par gode råd til nakkesmerter lige her!

Øvrige problematikker som kan skyldes forkert arbejdsstilling eller overbelastning:

  • Tendinit og seneskedehindebetændelse: Skyldes primært akut eller gentagen overbelastning. Du vil opleve symptomer som smerte ved belastning, hævelse, varme, nedsat funktion oh nedsat bevægelighed både ved muskelbrug og ved passiv bevægelse af håndleddet. Den bedste behandling er først og fremmest aflastning og så udspænding, massage og evt. smertestillende med anti-inflammatorisk effekt.
  • Carpaltunnelsyndrom: Skyldes en afklemning af median nerven i håndleddet. Du vil opleve symptomer som smerter, prikken og stikken i håndens tommelfingerside og de tre tilsvarende fingre. Du vil også opleve følelsesløshed og nedsat kraft i fingre og hånd. Over tid vil der opstå svind i muskelfylde i forhøjningen ved tommelfingerens rod, nedsat kraft i tommel-, pege- og langefingerens bøjemuskler, og når du fører tommelfingeren over til lillefingerens rod. Den bedste behandling er mobilisering/manipulation af håndrodsknogler og udspænding af muskler og ledbånd. I værste tilfælde er en operation nødvendigt.
  • Drophånd: Afklemning af radialis nerven fører til drophånd. Der vil være nedsat strækfunktion af håndled og fingre og nedsat følsomhed i området mellem over tommel og pegefingeren. Opstår som følge af tryk mod nerven i overarmens bagside.
  • Gigt: Viser sig ved morgenstivhed i mere end 30 minutter. Der er smerter, varme, rødme og hævelse i et eller flere af håndens led. Ofte ved fingrenes grund- eller mellemled.

Som det tydeliggøres her, er der stor forskel på hvor smerterne kommer fra, ligesom det er forskelligt, hvordan de behandles. Så undgå at gå med smerter i længere tid, uden at handle på smerten. Husk at smerter er kroppens signaler om at vi skal stoppe op og tænke os om.

Arbejdsmiljørådgiver Christina Ferm

Underviser på kurset er Vicuras’ arbejdsmiljøkonsulent Christina Ferm, som er autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Christina vejleder og rådgiver dagligt både medarbejdere, ledere og fagpersoner i sundhedsfremmende tiltag på arbejdspladsen. Christina er uddannet Cand.San. i Sundhedsfremme, Sundhedsstrategier og Arbejdslivsstudier.

Så nem er etableringen af en massageordning

Med en massageordning fra Vicuras er I sikret en ordning, som understøtter et godt arbejdsmiljø med et minimum af administration for virksomheden. Vores massageordning har særlig fokus på at forebygge og afhjælpe gener som trætte og ømme muskler, typisk i nakke, ryg og skuldre. Samtidig sørger vores behandlere for, at medarbejderne får koblet af og ladet op. Det medfører både øget trivsel og produktivitet i virksomheden. Behandlingerne kan foregå på jeres arbejdsplads eller ved brug af vores landsdækkende partnerklinik netværk.