Når du går online, går du offline

Har du nogensinde fortalt din partner noget vigtigt, og oplevet at han/hun ikke var nærværende? Fordi der lige var kommet en mail fra jobbet? Så er du ikke den eneste. Flere oplever, at personlige forhold skrænter, fordi arbejdsgivere har en forventning om, at man er tilgængelig, også når man har fri. Det gælder både venskaber, kærester og familieforhold.

Konklusionerne fra en ny undersøgelse fra det amerikanske Virginia Tech er klar. Den viser med al tydelighed, at medarbejdere, som oplever en forventning om, at de holder øje med deres indbakke og er tilgængelige konstant, påvirkes negativt. Det viser sig som udslag i dårligere søvn og en oplevelse af et dårligere helbred og trivsel. Derudover også ved at en ven, familiemedlem eller ægtefælle, som er mere utilfreds med forholdet.

Det er vigtigt, at man har tidspunkter, hvor man kobler helt af og engagerer sig i sit rigtige liv, lyder konklusionen.

Hvad kan arbejdspladsen gøre?

Her er det ifølge undersøgelsen væsentligt at sætte ind overfor den nærmeste ledelse. Ledelsen må komme væk fra den kultur, hvor man forventer, at man altid er tilgængelig. Særligt de nærmeste ledere skal opmuntre medarbejdere til at være offline. Udfordringen går på at udvikle en kultur, hvor man belønner at medarbejdere kan være fleksible og tilgængelige, men også trække stikket i betydelige perioder.

 

Flere gode råd?

Sunde medarbejdere er guld værd

8 tips til et godt psykisk arbejdsmiljø i et åbent kontor

Sådan håndterer I fejl på arbejdspladsen