Guide til skærmbriller ved skærmarbejde

Problematikker ved skærmarbejde

Mange mennesker på arbejdsmarkedet har stillinger, hvorfor en stor del af arbejdet er skærmarbejde. Denne slags arbejde er derfor meget stillesidende og fastlåst, som derfor kan føre til problemer. Disse problemer inkluderer hovedpine, musearm eller smerter i skuldre, nakke, arme eller hænder.

Problemerne kan opstå ved forkerte arbejdsstillinger, forkert indstillet stol og bord, dårligt placeret skærm eller forkert belysning. Ydermere så kan meget skærmarbejde føre til belastning af øjnene og måske behov for skærmbriller på længere sigt. Skærmbriller er netop fokuset i dette indlæg.

Læs mere om: Stillesiddende arbejde og/eller Korrekt indstilling af hæve sænkebord og kontorstol

Se bedre med skærmbriller

Skærmbriller er designet til, at give de bedste arbejdsforhold, når man arbejder meget foran en skærm. De er altså udviklet til benyttelse ved længerevarende skærmarbejde. Med skærmbriller vil det blive muligt, at se bedre på en computerskærm, selvom den står længere væk end den normale afstand fra bog til øjne. Derudover kan man, afhængig af glassene, også se skarpt på en afstand op til 4 meter. De laves specielt til hver enkel person og er derfor skræddersyet til, at passe det behov man har.

skærmarbejde

Symptomer på behov for skærmbriller ved skærmarbejde

På arbejdsmarkedet er der flere, som i deres hverdag arbejder med computerskærme i længere perioder samt benytter sig af andre computerskærme i deres fritid. Altså er der mange, der oplever at deres øjne bliver belastet af al den skærmtid. Disse belastninger skal man derfor tage sig af, før de bliver til problemer. Disse belastninger vil medføre nogle symptomer, som man dermed kan være opmærksom på.

Symptomer, når man sidder foran en computerskærm:

 • Hovedpine
 • Irriterede øjne
 • Ømme, kløende eller trætte øjne
 • Øjne har svært ved at fokusere
 • Øjnene løber i vand
 • Øjnene føles tørre
 • Synet virker sløret eller man ser dobbelt

Symptomerne kan dog også forekomme af årsager, som fx forkert belysning, for varm eller tør luft, forkert placeret skærm eller lang tids arbejde ved en skærm. Man kan dog også prøve nogle simple metoder for at mindske eller forebygge problemer med øjnene og synet, når man arbejder ved en skærm. Læs mere om dem nedenfor.

skærmarbejde

Hurtige råd til regelmæssigt skærmarbejde

Hvil øjnene

 • Sørg for at lade øjnene hvile ved at give dem regelmæssige pauser. Dette kan gøres ved blot at se væk fra skærmen og fokusere på andre genstande, som er placeret længere væk i lokalet. Musklerne i øjnene kan dermed slappe af og øjnene får en pause.

Reducer refleksion

 • Refleksion fra skinnede genstande, lyse overflader og refleksion fra skærme kan være anstrengende for øjnene. Det er derfor en god ide at begrænse direkte lys, som rammer skærmen, samt dække vinduer, hvor stærkt lys kommer gennem.

Belysning

 • Øjnene kan også blive irriteret over for meget lys i et rum eller for meget sollys, som kommer ind gennem et vindue.

Tilpas skærmen

 • Det kan være en fordel at tilpasse sin skærm, for at undgå irriterede øjne. Det kan gøres ved at sørge for, at lysstyrken på skærmen svarer til lyset i rummet. En anden ting man kan gøre er at placere skærmen korrekt foran sig, så den er i ens synsfelt.

Arbejdsmiljørådgiver Christina Ferm

Underviser på kurset er Vicuras’ arbejdsmiljøkonsulent Christina Ferm, som er autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Christina vejleder og rådgiver dagligt både medarbejdere, ledere og fagpersoner i sundhedsfremmende tiltag på arbejdspladsen. Christina er uddannet Cand.San. i Sundhedsfremme, Sundhedsstrategier og Arbejdslivsstudier.

Så nem er etableringen af en massageordning

Med en massageordning fra Vicuras er I sikret en ordning, som understøtter et godt arbejdsmiljø med et minimum af administration for virksomheden. Vores massageordning har særlig fokus på at forebygge og afhjælpe gener som trætte og ømme muskler, typisk i nakke, ryg og skuldre. Samtidig sørger vores behandlere for, at medarbejderne får koblet af og ladet op. Det medfører både øget trivsel og produktivitet i virksomheden. Behandlingerne kan foregå på jeres arbejdsplads eller ved brug af vores landsdækkende partnerklinik netværk.