Skærmarbejde 

Mange mennesker på arbejdsmarkedet har stillinger, hvor en stor del af arbejdet foregår ved en computer. Denne slags arbejde er derfor meget stillesidende og fastlåst, som derfor kan føre til problemer. Disse inkluderer hovedpine, musearm eller smerter i skuldre, nakke, arme eller hænder. Disse problemer kan opstå ved forkerte arbejdsstillinger, forkert indstillet stol og bord, dårligt placeret skærm eller forkert belysning. Ydermere så kan meget skærmarbejde føre til belastning af øjnene og måske behov for skærmbriller på længere sigt.

Hvad er skærmbriller?

Skærmbriller er designet til, at give de bedste arbejdsforhold, når man arbejder meget foran en skærm. De er altså udviklet til benyttelse ved længerevarende skærmarbejde. Med skærmbriller vil det blive muligt, at se bedre på en computerskærm, selvom den står længere væk end den normale afstand fra bog til øjne. Derudover kan man, afhængig af glassene, også se skarpt på en afstand op til 4 meter. De laves specielt til hver enkel person og er derfor skræddersyet til, at passe det behov man har.

Symptomer på behov for skærmbriller

På arbejdsmarkedet er der flere, der i deres hverdag arbejder med computerskærme i længere perioder, samt benytter sig af andre skærme i deres fritid. Så der er mange, der oplever at deres øjne bliver belastet af al den skærmtid. Disse belastninger skal man derfor tage sig af, før de bliver til problemer. Disse belastninger vil medføre nogle symptomer, som man dermed kan være opmærksom på.

Symptomer, når man sidder foran en computerskærm:

 • Hovedpine
 • Irriterede øjne
 • Ømme, kløende eller trætte øjne
 • Øjne har svært ved at fokusere
 • Øjnene løber i vand
 • Øjnene føles tørre
 • Synet virker sløret eller man ser dobbelt

Symptomerne kan dog også forekomme af årsager, som forkert belysning, for varm eller tør luft, forkert placeret skærm eller lang tids arbejde ved en skærm. Man kan dog også prøve nogle simple metoder for at mindske eller forebygge problemer med øjnene og synet, når man arbejder ved en skærm.

Råd til regelmæssigt skærmarbejde

 

Hvil øjnene

 • Sørg for at lade øjnene hvile ved at give dem regelmæssige pauser. Dette kan gøres ved blot at se væk fra skærmen og fokusere på andre genstande, som er placeret længere væk i lokalet. Musklerne i øjnene kan dermed slappe af og øjnene får en pause.

Reducer refleksion

 • Refleksion fra skinnede genstande, lyse overflader og refleksion fra skærme kan være anstrengende for øjnene. Det er derfor en god ide at begrænse direkte lys, som rammer skærmen, samt dække vinduer, hvor stærkt lys kommer gennem.

Belysning

 • Øjnene kan også blive irriteret over for meget lys i et rum eller for meget sollys, som kommer ind gennem et vindue.

Tilpas skærmen

 • Det kan være en fordel at tilpasse sin skærm, for at undgå irriterede øjne. Det kan gøres ved at sørge for, at lysstyrken på skærmen svarer til lyset i rummet. En anden ting man kan gøre er at placere skærmen korrekt foran sig, så den er i ens synsfelt.

Vicuras tilbyder:

 

Kilde: https://www.hk.dk/raadogstoette/arbejdsmiljoe/fysisk-arbejdsmiljoe/computerarbejde

https://www.louisnielsen.dk/brillerpaajobbet/skaermbriller