Sådan bruger du dit hæve sænkebord og din kontorstol korrekt

Derfor er det vigtigt at bruge sit hæve sænkebord og sin kontorstol korrekt

Der er prestige i at fokusere på det sunde arbejdsmiljø. Vi ser, at virksomheder bruger mange penge på ergonomisk tastatur, kontorstole og hæve sænkebord. Medarbejderne sætter stor pris på de lækre møbler, men det kan være vanskeligt at få ændret gamle vaner og få dem brugt hensigtsmæssigt i hverdagen.

Indstil din kontorstol om morgenen når du møder ind og lav småjusteringer i løbet af dagen. De små hyppige ændringer i din siddestilling forebygger det ubehag i nakke, skuldre og ryg, som kan føre til infiltrationer og smerter.

Sådan bruger du din kontorstol korrekt

Det kan virke uoverskueligt at skulle indstille sin kontorstol korrekt. Frygt ej – de fire nedenstående indstillinger burde være ligetil.

  • Brug højdejusterings håndtaget. Sørg for, at sidde med begge fødder i gulvet og en vinkel i ankler og knæ på 90 grader eller derover.
  • Brug sædejusterings håndtaget. Sørg for, at dine lår er understøttet indtil 5 cm. fra knæhasen og har ryglænet i lænden.
  • Brug ryglænsjusterings knappen. Sørg for, at ryglænets højde passer til din lænd.
  • Brug tilt håndtaget. Sørg for, at din kontorstol er aktiv og kan vippe i sædde og ryglæn. Dette giver en mere dynamisk siddestilling. Hvis tiltet er meget fast, så skru på knappen under kontorstolen, så tiltet bliver mere bevægeligt.

hæve sænkebord kontorstol korrekt

Sådan bruger du dit hæve sænkebord korrekt

Stående arbejde sætter gang i blodcirkulationen, øger forbrændingen og træner truncus-muskulaturen. Alsidigheden mellem stående og siddende arbejde forebygger væskeophobninger og sovende fornemmelser i fødderne.

  • Stå op så ofte som du kan. Er du ikke vant til at stå op og arbejde, skal du i gang med en langsom tilvænning, så snart som muligt. Start med 10 min. om dagen to gange om dagen, f.eks. morgen og efter frokost og øg så intervallerne gradvist.
  • Indstil højden på dit bord, så dine underarme er understøttet fra albuen og frem. Tilpas computerskærm, mus og tastatur efter, hvor dine arme og håndled er, når dine arme er bøjet ca. 90 grader.
  • Undgå at overstrække dine knæ. Hav altid let bøjede knæ og vægten på begge fødder, når du står op og arbejder. Ved at arbejde sådan er din muskeltonus aktiveret og du styrketræner mens du er på job.

Sidder du stadig ned? 

Vær opmærksom på, at ikke alle medarbejdere er ens. Vi ser ofte, at virksomheder vælger samme type kontormøbel til alle medarbejdere. Men kontorstole og borde er standard, det er mennesker aldrig. Høje, lave, tykke og tynde medarbejdere har forskellige behov til kontormøbler, og det skal der tages hensyn til for at opnå et godt arbejdsmiljø.

Har I brug for professionel hjælp til at indstille jeres arbejdsstationer på arbejdspladsen korrekt, så er der hjælp at hente med Vicuras’ ergonomiske vejledninger. Med ergonomiske vejledninger sikrer I, at I kommer hele vejen rundt. Udover at få indstillet arbejdsstationerne, får I gode råd og værktøjer til selv at indstille arbejdsstationen. Læs mere her!

Flere gode råd

Arbejdsmiljørådgiver Christina Ferm

Underviser på kurset er Vicuras’ arbejdsmiljøkonsulent Christina Ferm, som er autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Christina vejleder og rådgiver dagligt både medarbejdere, ledere og fagpersoner i sundhedsfremmende tiltag på arbejdspladsen. Christina er uddannet Cand.San. i Sundhedsfremme, Sundhedsstrategier og Arbejdslivsstudier.

Så nem er etableringen af en massageordning

Med en massageordning fra Vicuras er I sikret en ordning, som understøtter et godt arbejdsmiljø med et minimum af administration for virksomheden. Vores massageordning har særlig fokus på at forebygge og afhjælpe gener som trætte og ømme muskler, typisk i nakke, ryg og skuldre. Samtidig sørger vores behandlere for, at medarbejderne får koblet af og ladet op. Det medfører både øget trivsel og produktivitet i virksomheden. Behandlingerne kan foregå på jeres arbejdsplads eller ved brug af vores landsdækkende partnerklinik netværk.