Ernæringsindhold vs. glæde

Kost fylder meget i vores hverdag. Mange af os er blevet så optagede af diæter og lynkure, at glæden og fællesskabet ved maden forsvinder. Nylig forskning peger på at det kan blive så sundt – at det bliver usundt.

Når vi snakker om sund mad, er det nemlig ernæringsindholdet de fleste af os tænker på og ikke nydelsen. Det kaldes at ‘amerikaniserer’ sine måltider. Men der er meget mere til mad end ernæringsindholdet.

Lad os lære af franskmændene

I Frankrig forstår de at fejre madglæden og måltidet. Landet bliver ofte forbundet med masser af hvidt baguette, smagfuld vin og lækre oste. Til trods for franskmændenes høje indtag af fødevarer, der ofte betegnes som usunde, har de det laveste BMI i Europa og den laveste forekomst af hjerte-kar-sygdomme og fedme.

Også i Italien forbindes mad primært med kulinariske praksisser. Begrebet ‘at spise’ betyder for dem, at man sidder ved bordet sammen med andre – og vigtigst af alt tager sig tid.

Modsætningsvist, viser international forskning, at amerikanere og briter forbinder mad med dens ernæringsindhold. Samtidig har mad en tilknyttet følelse af skyld, hvis man ikke formår at vælge og spise det rigtige. Til trods for dette, er begge lande tynget af problemer med fedme.

Glæde og fællesskab er vejen frem

I lande med meget fokus på ernæringsindholdet, er der altså en langt højere grad af overvægt og livsstilsygdomme.

Glæde og fællesskab fungerer ifølge den franske måltidssociolog, Claude Fischler, som regulerende kræfter, når det kommer til fødeindtagelse. De to ‘kræfter’ hjælper nemlig den enkelte til at begrænse overspiseret og trangen til det usunde.

Det er ikke hver dag at man spiser i fællesskab, og der skal også være plads til individuelle valg. Husk dog på at reducere faste regler og hård selvdisciplin, da begge påvirker glæden af indtagelsen af maden. I følge mad- og måltidssociolog, Boris Andersen, fra Aalborg Universitet, kan den konstante og stressende konfrontation mellem ‘lyst’ og ‘bør’ nemlig give anledning til trøstespisning.

Så husk at nyde maden, reducer de faste regler og glem ikke effekten af fællesskabet!

Læs mere om hvordan Vicuras hjælpe jer med at øge glæden og motivationen på arbejdspladsen her

 

 

 

Kilde:

http://videnskab.dk/krop-sundhed/kan-mad-blive-saa-sundt-at-det-bliver-usundt

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close