God form har ingen aldersgrænse

Alder er ingen undskyldning

Kan man komme i god form selvom man er oppe i alderen? Svaret er ganske enkelt: ja – det kan man godt!

Man kan sagtens komme i god form selvom man har været fysisk inaktiv i årevis eller er oppe i alderen, dette er også trods skavanker og andre ubalancer i kroppen. At blive bare halvt så stærk som man var i sine unge år er heller ikke umuligt – muligheden for at blive stærkere er der endda også. Det er nemlig aldrig for sent at begynde at træne og alder har ingen betydning, så det er slut med at bruge denne undskyldning.

I følge Marina Aagaard, Master i Fitness og Træning fra Syddansk Universitet og ekstern lektor på Ålborg Universitet, vil kapaciteten typisk dale med ca. 1/2-1% pr. år hvis man har været i fysisk topform som 20-30-årig. Til gengæld er der gode chancer for at komme i bedre form som 40+ årig, hvis man har været ude af eller i moderat form i sine unge år.

god form

Sådan ældes du med ynde

At “ældes med ynde” sker ikke fra den ene dag til den anden. Det kommer af at være tålmodig og samtidig have en sund livsstil. Med gradvis optræning kan man opnå den ønskede form, samt have udholdenhed og styrke til at klare hård fysisk træning.
Det er vigtigt at kende til sine begrænsninger ift. småskavanker og andre ubalancer i kroppen. Dog skal dette ikke holde dig tilbage fra styrketræning, da dette i mange tilfælde afhjælper dette. Manglende overskud og træthed kan også afhjælpes ved almindelig styrketræning. Et fitnesscenter har gode muligheder for styrketræning og vær ikke bange for at spørge om hjælp. Receptionen og andre medlemmer er gode til at hjælpe hvis man er i tvivl om udførelsen. Hvis om muligt, kan det være en god idé at have en personlig træner på i den første tid.

Variation i træningen er også en af vejene frem til at ældes med ynde og komme i god form. Sørg for at supplere med konditions træning og her er der mange muligheder. Vicuras giver her 4 forslag:

  • En afveksling fra fitnesscenteret kan være en god lang gåtur eller en frisk løbetur i naturen. Husk ikke at pres dig – gradvis træning er vejen frem.
  • Husk på at løbebåndet i fitnesscenteret har mange funktioner. Fordelen er at man kan indstille hastigheds niveauet og hældnings niveauet – dette giver rig mulighed for variation og intervaltræning.
  • En anden afveksling kan være en tur i svømmehallen, hvor du kan slå mange fluer med ét smæk. Svømning forbedrer ikke kun din kondition og udfordrer dine muskler, den sætter også din hjerne på prøve. Yderligere forbedres din smidighed også!
  • Løbebåndet er den mest anvendte konditions maskine i fitnesscenteret, men glem ikke romaskinen og crosstraineren. Husk du altid kan spørge om hjælp i receptionen, hvis du er i tvivl om udførelse.

Vigtigheden af hele kroppen

Husk også på at få trænet din stabilitet og balance, da dette er med til at forbedre din præstationsevne og mindske risikoen for fald. At træne sin balance, er en af de mest forebyggende træningsformer, da en god balance er lig med optimal funktion af led og muskler. Balance er også vigtig for din kropsholdning og heldigvis er det nemt og omkostningsfrit at træne sin balance.

  • Find et behageligt sted at stå. Løft nu stille dit højre ben, og placer højre fod på indersiden af dit venstre knæ. Langsomt løfter du dine hænder til en bede position og holder denne stilling i 20-30 sekunder. Husk at holde styr på dit åndedræt hele øvelsen igennem. Skift til det andet ben. Prøv efter nogle gange, at placer din fod over knæet.
  • De fleste fitnesscentre har et balancebræt og disse ligger op til en masse gode øvelser. Prøv at stil dig med let bøjede knæ og let adskilte fødder. Vip brættet til den ene side og kom så langt ned uden at røre gulvet – vip til den anden side bagefter. Varier øvelsen ved at vippe brættet først fremad uden at røre gulvet – og så bagud. De balancestærke kan prøve at vippe brættet hele vejen rundt i en cirklende bevægelse.

Husk at komme hele vejen rundt med dine trænings- og styrketræningsøvelser, så det ikke kun er enkelte dele at din krop, der bliver stærk. På den måde undgår du nemmere skader, da alle led i kroppen er blevet optimeret.

Der er ingen undskyldning – alle kan komme i god form!

Flere indspark om træning

Læs mere om Vicuras’ ydelse Træningsvejledninger

Arbejdsmiljørådgiver Christina Ferm

Underviser på kurset er Vicuras’ arbejdsmiljøkonsulent Christina Ferm, som er autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Christina vejleder og rådgiver dagligt både medarbejdere, ledere og fagpersoner i sundhedsfremmende tiltag på arbejdspladsen. Christina er uddannet Cand.San. i Sundhedsfremme, Sundhedsstrategier og Arbejdslivsstudier.

Så nem er etableringen af en massageordning

Med en massageordning fra Vicuras er I sikret en ordning, som understøtter et godt arbejdsmiljø med et minimum af administration for virksomheden. Vores massageordning har særlig fokus på at forebygge og afhjælpe gener som trætte og ømme muskler, typisk i nakke, ryg og skuldre. Samtidig sørger vores behandlere for, at medarbejderne får koblet af og ladet op. Det medfører både øget trivsel og produktivitet i virksomheden. Behandlingerne kan foregå på jeres arbejdsplads eller ved brug af vores landsdækkende partnerklinik netværk.