Kan bare ét ord afhjælpe stress?

Et lykkeligt folkefærd med stress

Danskerne anses for at være blandt de lykkeligste folkefærd i verden. Dette er baseret på variabler som indkomst, frihed, social støtte og tillid. Alligevel er der mange danskere, der føler sig stressede i hverdagen. Omkring 500.000 danskere føler sig udbrændte på jobbet på grund af stress, hvilket kan føre til flere fraværsdage og på længere sigt føre til seriøse problemer for helbredet og samfundet.

 

Derfor skal du sige ‘pyt’ noget oftere

For nyligt blev ordet ’pyt’ kåret til danskernes yndlingsord. Det bliver brugt som en reaktion på de små problemer, frustrationer eller fejl, der opstår i hverdagen. Det er ikke bare et ord, men nærmest et kulturelt begreb om en sund tænkemåde til at håndtere en stressende hverdag. Det handler om at acceptere og nulstille, så man bliver mindet om at stoppe op og samle sig i stedet for at overreagere. Man kan altså koncentrere sig om at give slip og komme videre.

Brugen af ‘pyt’ kan altså mindske følelsen af stress, da man ikke lader sig køre fast i hverdagens små frustrationer, fejltagelser eller irritationsmomenter. Ved at trække på skuldrene og sige ‘pyt’ til situationer, som vi ikke har kontrol over, øger man nemlig sit energiniveau og sin arbejdsglæde. Dog er det vigtigt at huske på, at man ikke skal sige ‘pyt’, hvis det er en seriøs fejltagelse eller situation man står i. Sig derfor ikke ‘pyt’ for tit, hvis det berøver dine værdier, behov eller følelser.

Andre råd til at forebygge stress på arbejdspladsen

  • Planlæg og strukturer din dag så der også er luft til det uventede. Det kan hjælpe at skrive det hele ned, så det ikke behøver at være i hovedet.
  • Prioriter dine arbejdsopgaver så du får et overblik over det, du skal lave den dag, og det du kan udskyde.
  • Plej dine relationer på arbejdspladsen. Dine kolleger kan fungere som støtte og folk du kan ‘læsse af på’, hvis nødvendigt.
  • Hold pauser en gang i mellem. Brug disse pauser på at snakke med kolleger om andet end jeres arbejde.
  • Fokuser på alt det du nåede i løbet af dagen, i stedet for alt det du ikke nåede
Bliv kontaktet
Vil du høre mere?
Book et møde Bliv kontaktet Send en mail