Den altafgørende sovestilling
Vi sover ca. 6-8 timer i døgnet og søvn og sovestilling er altafgørende for at undgå smerter og for vores generelle sundhed. Dårlig søvn kan påvirke immunforsvaret, gøre os syge og gøre os stressede. Derfor giver det god mening at se på, hvordan man ligger bedst og heraf forbedre sin sovestilling. Særligt, hvis vi har gener og smerter i muskler og led, er det relevant at se på om noget kan gøres anderledes. Flere af de problemer vi oplever i vågen tilstand kan forbedres, mens vi sover.
Den bedste sovestilling er meget individuel fra person til person. Derfor er der nogle forskellige faktorer, der gør sig gældende, når man vil ligge bedre.
Typiske problemer ved sovestillinger og smerter
De problemer vi ser ved de forskellige sovestillinger er typisk:
- Ligger du på ryggen, kan du opleve at vågne med hovedpine, ondt i nakken og i lænden. Du kan opleve at have sovet med åben mund, hvilket fører til snorken og mundtørhed
- Ligger du på siden, kan du opleve at vågne op med en arm, der sover, at have ondt i nakken, kæberne, lænd og/eller bækken
- Ligger du på maven, kan du opleve at vågne op med ondt nakken og i kæben samt i lænden
Sådan undgår du smerter ved din sovestilling
Sådan ligger du bedst på ryggen
Selvom de færreste af os bryder os om at ligge på ryggen, kun ca. 17% ligger bedst på ryggen, er det den bedste position. Her har rygsøjlen et lige løb og bliver ikke presset og vredet. Følgende skal du være opmærksom på, hvis du vil ligge godt på ryggen:
Madrassen må ikke være for blød, da man risikerer at ligge for dybt i madrassen og heraf få en overdrevet varmeudvikling. Den skal dog være blød nok til at de tunge punkter kan synke så langt i, at man opnår støtte af hele ryggen. Test dette ved at skubbe en flad hånd ind under lænden. Er der meget luft imellem lænd og madras, er madrassen sandsynligvis for hård. Hvis du har svært ved at få lænden i underlaget, kan du lægge en sammenrullet dyne eller en stor pude under knæene, således at dine underben bliver løftet.
Hovedpuden må ikke være for høj. Mange folder puden og ligger højere med hovedet end med resten af kroppen, hvilket giver et uhensigtsmæssigt træk i nakken. Puden skal støtte i svajet i nakken og skal ellers støtte rygsøjlens forløb. Lider du ofte af hovedpine, når du vågner, skal du forsøge at arrangere hovedpuden sådan, at den støtter dit hoved på begge sider. Så undgår du at hovedet falder til siden og skaber et uhensigtsmæssigt træk i nakken.
Hvis du er udfordret af at snorke, når du ligger på ryggen, kan det være en hjælp med snorkeplastre, der sættes på næsen. Har du en oplevelse af, at din vejrtrækning helt stopper i små perioder mens du sover, er det væsentligt, at du konsulterer din læge og bliver udredt for søvnapnø.
Sådan ligger du bedst på siden
Ligger du bedst på siden, er det ikke ligemeget, hvilken side du ligger på. Venstre side er den bedste at ligge på, da du ved at ligge på venstre side støtter fordøjelsesprocessen og på højre side hæmmer den.
Er du udfordret af at vågne op med en arm, der sover eller ondt i nakken, skal du holde øje med, hvordan du ligger på puden. Her er det igen afgørende at rygsøjlens forløb støttes og ikke krænges ud i yderstillinger. Ydermere skal du sørge for at din skulder ligger foran dig i stedet for under dig.
Hvis det er i lænd og bækkenområdet, at du har problemer, er det et forsøg værd at lægge en sammenrullet dyne mellem benene, når du sover, således at det øverste ben hæves i stedet for at ligge ovenpå det nederste.
Du kan også forsøge at lægge en sammenrullet dyne bag dig, og så læne dig bagover mens du ligger på siden. Således får du et åbent bryst og din ryg og dit øverste ben understøttes af den sammenrullede dyne.
Sådan ligger du bedst på maven
Hvis du vil ligge bedst på maven, er det væsentligt at du gør dig umage for at undgå vrid i nakke og ryg. Hvis du ikke kan undvære at ligge på maven, kan du forsøge at lægge en sammenrullet dyne under brystet, så tæt på midten af din krop som muligt, og så ligge dig i en form for aflåst sideleje med den ene arm bag dig og det øverste ben bøjet. I denne position har du ikke det samme uhensigtsmæssige vrid i nakken som før, men du er stadig på maven.
Vælg det rigtige materiale
Sidst men ikke mindst er det relevant at se på, hvilket materiale madras, topmadras, hovedpude, dyne og betræk er i. Vælg materialer du kan ånde i. Kroppen producerer meget varme, når vi sover, og kan vi ikke komme af med varmen udvikles der fugt. For meget fugt kan give dårligt indeklima. Sørg endvidere for at lufte ud i minimum 10 minutter morgen og aften og fyld dit soveværelse med grønne planter for bedre luftkvalitet. Med det rette materiale og den mest hensigtsmæssige sovestilling vil du opleve færre smerter og en mere energifyldt dag.
Flere gode råd?