Det giver mening at investere i udviklingen af, og vedligeholdelsen af, den såkaldte brobyggende sociale kapital i virksomheden. Flere steder har man ansat folk til at løse lige netop den opgave. De ansvarlige har til opgave at varetage al kontaktskabende aktivitet mellem teams og arbejde, for at kommunikationen flyder let og ubesværet.
En ny rapport om brobyggende social kapital præsenterer en ny model for den gensidige udveksling i relationen mellem teams i organisationer. Den udgør den overordnede forståelse af brobyggende social kapital og beskriver dels forskellige interaktionshandlinger, der forekommer mellem teams, og deres betydning for relationerne og dels en række forskellige typer af ressourcer.
De ressourcer, som har betydning for den brobyggende sociale kapital omfatter:
Ved at have fokus på den brobyggende funktion opnår organisationen en klarhed omkring, hvordan de forskellige teams arbejder bedst sammen. Derudover opnår organisationen også en klarhed omkring, hvorvidt de forskellige teams har den samme forståelse af, hvad der skal til for at løse arbejdsopgaven uden alvorlige fejl. De forskellige teams bliver bedre rustet til at kunne klare udefrakommende udfordringer, så de spontant og koordineret kan ændre retning.
Mere fra samme tema?
Kilde: Borg V. Brobyggende social kapital mellem arbejdsteams i organisationer. Papport nr. 3. NFA, september 2018.