Glem ikke glæde og fællesskab ved sund kost

Ernæringsindhold eller glæde?

Kost fylder meget i vores hverdag. Mange af os er blevet så optagede af diæter og lynkure, at glæde og fællesskab i forbindelse med kost forsvinder. Nylig forskning peger på at det kan blive så sundt – at det bliver usundt.

Når vi snakker om sund mad, er det nemlig ernæringsindholdet de fleste af os tænker på og ikke nydelsen. Det kaldes at ‘amerikaniserer’ sine måltider. Men der er meget mere til mad end ernæringsindholdet.

Tag ved lære af franskmændene

I Frankrig forstår de at fejre madglæden og måltidet. Landet bliver ofte forbundet med masser af hvidt baguette, smagfuld vin og lækre oste. Til trods for franskmændenes høje indtag af fødevarer, der ofte betegnes som usunde, har de det laveste BMI i Europa og den laveste forekomst af hjerte-kar-sygdomme og fedme.

Også i Italien forbindes mad primært med kulinariske praksisser. Begrebet ‘at spise’ betyder for dem, at man sidder ved bordet sammen med andre – og vigtigst af alt tager sig tid.

Modsætningsvist, viser international forskning, at amerikanere og briter forbinder mad med dens ernæringsindhold. Samtidig har mad en tilknyttet følelse af skyld, hvis man ikke formår at vælge og spise det rigtige. Til trods for dette, er begge lande tynget af problemer med fedme.

fællesskab kost

Glæde og fællesskab ved kost er vejen frem

I lande med meget fokus på ernæringsindholdet, er der altså en langt højere grad af overvægt og livsstilsygdomme.

Glæde og fællesskab fungerer ifølge den franske måltidssociolog, Claude Fischler, som regulerende kræfter, når det kommer til fødeindtagelse. De to ‘kræfter’ hjælper nemlig den enkelte til at begrænse overspiseriet og trangen til det usunde.

Det er ikke hver dag at man spiser i fællesskab, og der skal også være plads til individuelle valg. Husk dog på at reducere faste regler og hård selvdisciplin, da begge påvirker glæden af indtagelsen af maden. I følge mad- og måltidssociolog, Boris Andersen, fra Aalborg Universitet, kan den konstante og stressende konfrontation mellem ‘lyst’ og ‘bør’ nemlig give anledning til trøstespisning.

Så husk at nyde maden, reducer de faste regler og glem ikke effekten af fællesskabet!

Flere gode indspark fra Vicuras

Kilde: http://videnskab.dk/krop-sundhed/kan-mad-blive-saa-sundt-at-det-bliver-usundt

Arbejdsmiljørådgiver Christina Ferm

Underviser på kurset er Vicuras’ arbejdsmiljøkonsulent Christina Ferm, som er autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Christina vejleder og rådgiver dagligt både medarbejdere, ledere og fagpersoner i sundhedsfremmende tiltag på arbejdspladsen. Christina er uddannet Cand.San. i Sundhedsfremme, Sundhedsstrategier og Arbejdslivsstudier.

Så nem er etableringen af en massageordning

Med en massageordning fra Vicuras er I sikret en ordning, som understøtter et godt arbejdsmiljø med et minimum af administration for virksomheden. Vores massageordning har særlig fokus på at forebygge og afhjælpe gener som trætte og ømme muskler, typisk i nakke, ryg og skuldre. Samtidig sørger vores behandlere for, at medarbejderne får koblet af og ladet op. Det medfører både øget trivsel og produktivitet i virksomheden. Behandlingerne kan foregå på jeres arbejdsplads eller ved brug af vores landsdækkende partnerklinik netværk.