Start op med nye gode vaner efter ferien

En fælles indsats til gode vaner

Du er måske netop vendt tilbage fra ferie, så nu er det en gylden mulighed for at starte op med nye gode vaner. Eller fortsætte de gode takter fra før sommerferien.

Vi ved det godt. Stillesiddende arbejde er usundt for os. Men, hvor meget bevægelse skal der til for at vi kan blive ved med at holde os sunde og raske? Hver gang vi har arbejdet stillesiddende i 11 timer, kræver kroppen et halvmarathon for ikke at degenerere og opleve livsstilssygdomme, som er forbundet med for tidlig død. Kroppen indstiller sig lynhurtigt på inaktivitet, og det eneste vi kan gøre for at undgå muskelatrofi, ophobning af fedt på indre organer og plak på indersiden af blodkar, er at bevæge os og spise fornuftigt.

Med mindre du arbejder som læge, sygeplejerske, tømrer, social-og sundhedsassistent eller andet, som bevæger sig rigeligt i løbet af dagen, går tendensen mod en mere stillesiddende arbejdssdag. Simpelthen af den grund at vi er afhængige af computeren til at løse vores opgaver. De færreste kontoransatte løber en halvmarathon, hver gang de har arbejdet stillesiddende i 11 timer.

Undersøgelser viser, at en fælles indsats på arbejdspladsen er med til at afhjælpe den stillesiddende tendens og gode vaner. Der er forskellige løsningsmuligheder, men det betyder meget for den varige effekt, at der er en ildsjæl, som holder gryden i kog.

 

Her er forskellige ideer til at opnå mere aktivitet i arbejdsdagen:

  • Hold stående teammøder eller tavlemøder. De fleste teams har behov for at holde møder, hvor man ser på opgavefordeling, fremdrift og udvikling. Det er oplagt, at holde disse møder stående og på den måde opnå energi og friskhed i møderne. Hvorfor ikke forbrænde energi og fedt, mens man holder møde? Er mødet egnet til et walk and talk møde, er det bare om at komme afsted
  • Afslut eller indled stående møder med elastikøvelser og strækøvelser, så alle får arbejdet skuldre og nakke godt igennem, inden arbejdet fortsætter. Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø har konkluderet, at så lidt som 3 til 5 minutters elastiktræning dagligt sænker risikoen for muskel-skeletbesvær betydeligt. Udnævn en ansvarlig for at sætte det i gang og holde det kørende
  • Varier din arbejdsstilling ved skrivebordet. Sørg for at sidde på forskellige måder og rejs dig op med jævne mellemrum. Når du står op ved dit skrivebord, forbedrer du din forbrænding og styrker din coremuskulatur. Sørg for at dine underarme kan ligge fladt foran tastaturet, når du bøjer albuen ca. 90 grader. Er du ny til at stå op, så start med små intervaller på 5-10 minutter af gangen. Spørg gerne dine kolleger om de er med på at stå op på bestemte tidspunkter hver dag, så I hjælper hinanden med at huske det.

Se bevægelsen som en ting du gør for dig selv. Når du har vænnet dig til det, bliver det ligeså naturligt at bevæge dig for at holde kroppen frisk og aktiv, som at børste tænder for at undgå huller i tænderne.

Det er bare om at komme i gang med de gode vaner – rigtig god fornøjelse!

Bliv kontaktet
Vil du høre mere?
Send en mail